
دستگاههای تصفیه آب خانگی علاوه بر مدار آبی، دارای مدار برقی نیز هستند. مدار برقی جریان آب ورودی به دستگاه را از طریق روشن و خاموش کردن شیربرقی کنترل میکند. همچنین با خاموش کردن پمپ تقویت فشار هنگام پر بودن مخزن ذخیره دستگاه، از هدر رفت آب جلوگیری میکند. مدار برقی دستگاه تصفیه آب از چهار قطعه تشکیل شده که عبارتند از:
- سوئیچ فشار پایین یا لو پرشر (low pressure switch)
- سوئیچ فشار بالا یا های پرشر (high pressure switch)
- پمپ تقویت فشار (booster pump)
- شیربرقی (solenoid valve)
سوئیچ فشار پایین، سوئیچ فشار بالا و پمپ تقویت فشار به صورت سری در مدار برقی دستگاه قرار میگیرند. شیربرقی نیز به صورت موازی با پمپ تقویت فشار قرار میگیرد. سوئیچ فشار بالا مانع از افزایش بیش از حد فشار آب درون هوزینگ فیلتر ممبران و مخزن ذخیره میشود و به این ترتیب از پمپ تقویت فشار، هوزینگ فیلتر ممبران و مخزن ذخیره دستگاه محافظت میکند.
محل قرار گرفتن سوئیچ فشار بالا در مدار آبی دستگاه تصفیه آب
سوئیچ فشار بالا یا های پرشر در دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس، بین هوزینگ فیلتر ممبران و مخزن ذخیره آب قرار میگیرد. محل دقیق سوئیچ فشار بالا بعد از ”زانویی سوپاپ دار“ هوزینگ فیلتر ممبران است. زانویی سوپاپ دار مثل یک شیر یک طرفه عمل میکند و مانع از برگشت آب تصفیه شده به داخل هوزینگ فیلتر ممبران میشود.
محل قرار گرفتن سوئیچ فشار بالا در مدار برقی دستگاه تصفیه آب
سوئیچ فشار بالا، سوئیچ فشار پایین و پمپ تقویت فشار به صورت سری در مدار برقی دستگاه تصفیه آب قرار میگیرد.
وظیفه سوئیچ فشار بالا
سوئیچ فشار بالا یا های پرشر از نوع سوئیچهای به طور معمول بسته (normally closed) است. در یک سوئیچ به طور معمول بسته (NC)، هنگام خاموش بودن، اتصال الکتریکی برقرار است. حداکثر فشار مجاز برای برقرار ماندن اتصال الکتریکی در سوئیچ فشار بالا که به آن ”فشار حرکت“ یا ”فشار خاموش شدن“ گفته میشود، حدود 36 تا 40 psi است. هنگامی که دستگاه تصفیه آب روشن است، به مرور که مخزن ذخیره آب پر میشود، فشار آب درون سوئیچ فشار بالا افزایش مییابد تا اینکه به حداکثر مقدار مجاز خود میرسد و سوئیچ فشار بالا فعال میشود. به این ترتیب جریان برق قطع و به تبع آن شیربرقی و پمپ تقویت فشار خاموش میشوند.
نحوه تنظیم فشار خاموش شدن سوئیچ فشار بالا
همانگونه که قبلا اشاره شد، ”فشار خاموش شدن“ در سوئیچ فشار بالا یا های پرشر به صورت پیش فرض در حدود 36 تا 40 PSI تنظیم شده است. بر خلاف سوییچ فشار پایین، سوئیچ فشار بالا قابل تنظیم است. تغییر و تنظیم فشار خاموش شدن در سوئیچ فشار بالا به کمک پیچ آلن کوچک روی آن انجام میشود. لازم به یادآوری است که برای تمام سوئیچهای فشار (به جز سوئیچ خلاء)، چرخاندن پیچ تنظیم در جهت ساعت گرد باعث افزایش فشار و چرخاندن آن در جهت پاد ساعت گرد باعث کاهش فشار میشود.
هر چه ”فشار خاموش شدن“ سوئیچ فشار بالا بیشتر باشد، آب بیشتری در مخزن ذخیره دستگاه تصفیه آب جمع میشود و برعکس. اگر فشار خاموش شدن سوئیچ فشار بالا کم باشد، آب کافی در مخزن دخیره جمع نمیشود. از سوی دیگر اگر فشار خاموش شدن سوئیچ فشار بالا زیاد باشد، ممکن است پمپ تقویت فشار نتواند فشار آب را به سطح فشار خاموش شدن برساند که در این صورت دستگاه تصفیه آب مدام کار میکند و آسیب میبیند.
تبعات خراب بودن سوئیچ فشار بالا
در صورت خراب بودن سوئیچ فشار بالا یا های پرشر، فشار آب تصفیه شده از حداکثر مجاز خود فراتر میرود که میتواند باعث ترک خوردن هوزینگ فیلتر ممبران و مخزن ذخیره آب شود. همچنین از آنجا که پمپ تقویت فشار مدام کار خواهد کرد، به احتمال زیاد خراب خواهد شد. علاوه بر اینها هدر رفت آب را هم باید در نظر گرفت.
مشکلات رایج سوئیچ فشار بالا
از مشکلات رایج سوئیچ فشار بالا یا های پرشر میتوان به خراب شدن دیافراگم و اتصالات برقی آن اشاره کرد. ما در دیجی تصفیه (digitasfiyeh.ir) به موضوعات تخصصی در حوزه عیبیابی و تعمیرات نمیپردازیم چرا که اعتقاد داریم عدم شناخت کافی نسبت به مراحل عیبیابی در اکثر موارد نه تنها ایرادات پیش آمده را بر طرف نمیکند، بلکه منجر به ایجاد خرابیهای بیشتر نیز میشود. تعداد زیاد قطعات و در هم تنیدگی مدارهای آبی و برقی دستگاه تصفیه آب باعث شده تا تعمیرات دستگاه تصفیه آب، امری تخصصی و پیچیده باشد. توصیه ما این است که در صورت بروز مشکل برای دستگاه تصفیه آب، از یک تعمیرکار کار بلد کمک بگیرید. شما میتوانید سرویس و تعمیر دستگاه تصفیه آب خود را به ما بسپارید و از خدمات تکنسینهای فروشگاه آنلاین دیجی تصفیه بهرهمند شوید.